Aurelian Pavelescu (n. 20 octombrie 1964, com. Lădești, jud. Vâlcea, România) este un avocat, literat, jurnalist și om politic român și, din anul 2010, președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, continuatorul Partidului Național Țărănesc înființat pe 10 octombrie 1926 și desființat de regimul comunist pe 29 iulie 1947, și reînființat în ianuarie 1990.


PRIMII ANI

Aurelian Pavelescu s-a născut pe 20 octombrie 1964 în comuna vâlceană Lădești, fiind cel de-al doilea copil din cei patru veniți pe lume într-o familie de profesori cu tradiție: tatăl, Dumitru, profesor de limba și literatura română, iar mama, Ilinca, profesor de geografie la Liceul Teoretic Lădești, astăzi ”Virgil Ierunca”. În numeroase ocazii, Aurelian Pavelescu și-a numit părinții drept principalii săi formatori.

STUDII

Aurelian Pavelescu a urmat clasele primare la Lădești și, ulterior, a absolvit gimnaziul la Rm. Vâlcea. Și-a început studiile liceale la Liceul „Mircea cel Bătrân” din Rm. Vâlcea, le-a continuat la Liceul ”Dimitrie Cantemir” din București și a absolvit Liceul “Ion Creangă” – București. În timpul liceului, Aurelian Pavelescu a fost de patru ori olimpic național la limba și literatura română, având-o ca mentor pe  acad. Zoe Dumitrescu Bușulenga.

Pasiunea pentru literatură insuflată în familie a fost cea care l-a determinat pe Aurelian Pavelescu să urmeze Facultatea de Litere a Universității București, ale cărei cursuri de zi le-a absolvit în anul 1989, având ca teză de licență ”Eminescianismul, concept fundamental al culturii române – soarele și noaptea romantică”, sub coordonarea prof. univ. George Munteanu. 

Mentori i-au fost prof. univ. Florea Fugaru, conf. univ. Cornel Mihai Ionescu și poetul conf. univ. Ioan Alexandru. În timpul facultății a fost membru al Cercului Literar coordonat de profesorul univ. Mircea Martin și a condus cercul de critică literară coordonat de academicianul Eugen Simion. A publicat articole în revista ”Luceafărul” despre Mihai Eminescu, Nichita Stănescu și Nicolae Velea.

Patru ani mai târziu, în 1993, Aurelian Pavelescu a fost admis la Facultatea de Drept a Universității București, pe care a absolvit-o în 1997 cu teza de licență ”Înscrisurile în dreptul civil”, avându-l ca mentor pe prof. univ. Gheorghe Beleiu.   

ACTIVITATE PROFESIONALĂ

După absolvirea Facultății de Litere a Universității București, Aurelian Pavelescu a fost profesor de limba și literatura română la Liceul nr. 1 din Rm. Vâlcea, până în 1990. Următorii șapte ani, 1990 – 1997, a fost preparator și, ulterior, asistent universitar la Academia de Teatru și Film din București (ATF) –  catedra Regie – Teatru (actuala Universitate Națională de Artă Teatrală și Cinematografică – UNATC) la clasele prof. univ. Sorin Moisescu, prof. univ. Cătălina Buzoianu și prof. univ. Alexa Visarion. 

Odată cu absolvirea Facultății de Drept, în 1997, Aurelian Pavelescu și-a început cariera în avocatură, fiind membru al Uniunii Avocaților din România, Baroul București. 

ACTIVITATE POLITICĂ

Aurelian Pavelescu a fost membru fondator al Partidului Național Liberal, în 1990, și colaborator al președintelui PNL Radu Câmpeanu și al prim-vicepreședintelui Nicolae Enescu până în anul 1992. În această perioadă a fost și editorul revistei “Europa liberală”. Între anii 1994 și 1996 a fost președintele Partidului Dreapta Națională, iar în perioada 2004 – 2005, a fost membru al Biroului Politic Național al Partidului Democrat, la propunerea Președintelui Traian Băsescu, din care demisionat în 2005.  

În anul 2006, Aurelian Pavelescu s-a înscris în Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat și a devenit vicepreședinte al partidului (2006 – 2007)  în timpul președinției lui Gheorghe Ciuhandu și prim-vicepreședinte (2007 – 2010) sub președinția lui Marian Petre Miluț. 

Din anul 2010, Aurelian Pavelescu este președintele Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, cea mai recentă reconfirmare în funcție având loc la Congresul PNȚCD din 8 august 2021.

Prin semnarea declarației Începând cu anul 2021, Aurelian Pavelescu reprezintă PNȚCD în Alianța Partidelor Conservatoare și Suveraniste din Europa. 

ACTIVITATE PARLAMENTARĂ

În legislatura 2004 – 2008, Aurelian Pavelescu a fost deputat de Olt în Parlamentul României din partea Alianței DA – Partidul Democrat, din 2005 fiind deputat independent.

Printre cele mai importante activități desfășurate de Aurelian Pavelescu în calitate de parlamentar se numără: 

  • documentarea și dezvăluirea cazului privatizării Petrom în favoarea OMV, considerată o privatizare în contra intereselor statului român; 
  • apărarea drepturilor Bisericii Ortodoxe Române prin documentarea cazului “Fundația Emanuil Gojdu” și inițierea respingerii ratificării de către Parlament a legii prin care statul român ceda patrimoniul fundației către statul ungar, fără despăgubiri; 
  • apărarea drepturilor Bisericii Romano-Catolice și Catedralei ”Sf. Iosif” din București în așa-numita „afacere Cathedral Plaza”. 
  • este autorul legii „anti-playback” – Legea nr. 298 din 7 iulie 2006 privind informarea publicului asupra modalității de interpretare play-back de către artiști interpreți vocali în timpul spectacolelor sau concertelor. 

În legislatura 2004 – 2008, a fost vicepreședinte al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții (2004 – 2005) și, ulterior, membru neafiliat al aceleiași comisii.

ACTIVITATEA ÎN SOCIETATEA CIVILĂ

Aurelian Pavelescu a fost participant activ la Evenimentele din decembrie 1989. Vicepreședinte al Consiliului Frontului Salvării Naționale din județul Vâlcea (22 decembrie – 30 decembrie 1989) 

Aurelian Pavelescu a deținut funcția de vicepreședinte al Uniunii Federative Sindicale (UFS) “Atlas” între anii 2002 – 2004 și a fost membru al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ) între anii 1999 și 2004.

LUCRĂRI PUBLICATE

Aurelian Pavelescu este autorul volumului “Magistratura împotriva statului de drept”, un studiu asupra instituțiilor statului din sistemul justiției, publicat în 2003 la Editura “Ziua”.

Pe coperta 4 a cărții autorul Aurelian Pavelescu spune: „În România, nu este vorba de un fenomen de corupție, ci de un sistem oligarhic. Puterea politică însăși este produsul acestui sistem. (…) Nu avem instituții de stat, ci instituții personalizate care nu au aparținut niciodată statului după 1989, ci unor grupuri private de interese, care și-au extins dominația în păturile cele mai diverse ale societății ca un adevărat cancer, pe formula clanurilor mafiote. Acest fenomen social, economic și politic nu are nimic în comun cu ceea ce numim azi „fenomen de corupție”, ci reprezintă chiar esența formei de guvernământ. Între țara legală și țara reală este astăzi o prăpastie uriașă.”

Volumului „Magistratura împotriva statului de drept” a fost considerată de cotidianul Ziua ca fiind „O carte incendiara”.

VIAȚA PRIVATĂ

Aurelian Pavelescu este căsătorit cu avocata Daniela Pavelescu având împreună au o fiică.